Archive for marts, 2010

The Dark Side


2010
03.27

I aftes nød jeg at falde i søvn til lyden af silende regn og i dag ses konsekvensen i haven. Det nederste hjørne hvor jeg dyrkede undervandsaspargskartofler sidste år, står endnu engang under vand – hvilket betyder at der er lææææænge til at vi kan komme igang med at fræse. Jeg flirter nemlig med the dark side; jeg ved godt at det er bedst ikke at flænse jorden op med sådan en benzindrevet satan der både spolerer jordens struktur, forstyrrer dens aura og massakrerer dyrelivet men jeg tænker på det som et nødvendigt onde for at opnå køkkenhavens tabula rasa-tilstand. Efter en gang fræsning kan jeg afgrænse bedene med trædesten og komme igang med et ordentligt sædskifte og til næste forår skulle vi gerne have ikke-bejokkede bede som kun skal vendes med greb. Til den tid vil den kunstgødning jeg også har tænkt mig at sprede i dette forår forhåbentlig også være omsat fuldstændig. I år har vi simpelthen ikke kunnet følge med med komposten, der er alt for mange store grene og alt for lidt af det bløde der bliver til dejlig gødning efter en tur igennem de (nu afdøde) kompostorme. Inden vi når til at fræse skal jeg bare lige finde ud af hvad jeg stiller op med alle de blomsterløg, mest kradsrøde og banangule tulipaner, der bor i køkkenhaven, samt have sagt farvel til de heltemodige skorzonerrøder og spanske rædikker der har stået vinteren igennem og nu er begyndt at gro igen.

Et lille-bitte bed skal der nu håndgraves her i påsken, jorden er varm nok til at så salat og noget af det andet tidlige og det er virkelig heller ikke til at holde ud at vente længere.

Share

Og Turdus Merula sang så smukt…


2010
03.22

I fredags hørte min vinterjomfruelige ører den første solsort synge aftensang og her til aften sad de ligeså fint i langs Køgevej og sang i de gode ekkoer mellem blokkene. Jeg er personligt ligeglad med at de nok synger noget i stil med /jeg rundsmadrer dig din spasser-tabernar/du er for slap til at hamle op med kongen her/alle kællingerne vil have mig osv osv. Det lyder bare af æbleblomster og syren på sådan en helt Brødrende Løvehjerteagtig måde. Skulle nogen have glemt hvordan det lyder kan man forsikre sig om det her http://www.turdussound.dk/

Share

Slemme slemme rabarber


2010
03.21

Rabarber tsk tsk

Vintergækker fra det lille møghjørne

 

Der er kommet vintergækker og erantis op i den nye græsplæne, helt uden at vi har gjort noget for det og det er SÅ fint, så pyt med at plænen også har fået skaldede pletter – det har vi vel allesammen efter den vinter… Udover vintergækkerne rumsterer det allevegne: Mynten er klar, den har også bare stået med rødderne i en spand frossen mudder hele vinteren, rabarberen er forårsuterlig og burde skamme sig og det varer ikke længe før man kan høste af syren igen.

Havesyre

Vin, hindbær og brombær er skåret kærligt men fast ned, køkkenhaven ryddet for forhindringer for fræseren og ungerne har samlet snor, plastikstrips og andet snask sammen, vi er med andre ord næsten færdige med efterårsklargøringen…

Share

Læggekartofler – check


2010
03.19

Hamlet fra sidste år

Efter en hurtig men ophedet indre dialog måtte fitnesscentreret vige for planteskolen så nu er læggekartofler og stikløg (gule, røde og salat-) bragt sikkert i hus. Og den følelse jeg har over ikke at have trænet hedder så dobbelt passende “bondeanger”.
Jeg prøver med “Primula” og “Solist” i år, begge er tidlige og jeg gider ikke sene kartofler. Vi havde “Hamlet” sidste år og udbyttet var uimponerende, noget der hedder Hamlet er vel også dømt til en svær start; hvis en lille kartoffelplante først skal igennem en identitetskrise og et kongemord er der vel ikke meget overskud til også at sætte kartofler. Primula er en gammel sort som jeg ved naboerne bruger (og efter 50 år i haveforeningen har de vel nogenlunde styr på det) den anden kender jeg ikke men den er både resistent overfor nematoder og skimmel og det kan vi lide. Nu er næste udfordring så at finde et sted at lægge de nye familiemedlemmer til spiring. “10 grader og lyst” jatak og for os der bor i lejlighed er det lige i hvilket hjørne?

Share

10 grader! f-ing 10 grader!!!


2010
03.18

Håb

Og så går det bare stærkt. Panikagtig kriller i maven: Haven, hvad med haven? Alt skulle jo være nået sidste år, eller i går eller mindst lige om lidt. Stakkels Pomona blev jo forladt i utide sidste år fordi vi pludselig (sådan føltes det) skulle arbejde helt vildt meget. Køkkenhaven har ligget brak uden at blive gravet, intet er skåret ned, hvordan skal vi dog nå det. Forårsjævndøgn er lige om hjørnet og jeg har ingen kartofler lagt til spiring, ikke engang tomater har jeg sået…. Pyh, dyb indånding: Læggekartofler må skaffes i weekenden (jeg gider kun have tidlige kartofler i år medmindre jeg kan finde nogen af de der blå congo). Ifølge Karna Maj er det ikke for sent at beskære vin, brombær og sene hindbær, det må så klares søndag… Med lidt held kan vi fræse i påskeferien. Det er nok ikke så godt at alle frøene har overvintret i skuret … mon tomater kan spire efter at have fået minus 15? Det vil vise sig. Og UPS der røg jeg vist forbi Fuglebjerggård og fik bestilt lidt spændende frø. Og komposten – åh gud komposten… den er jo helt gal, de stakkels små orm er garanteret gået til, de har jo ikke kunnet grave sig ned, jeg kan næsten høre hvordan de små skrabelyde bliver svagere og svagere mens kulden bliver strengere… og nu er det for sent. Nu er det gustne hjørne under den røde gråsten nok hjemsøgt af små bitre ormeånder. Åh hvor er det dejligt at det er tid at tage hul på den nye havesæson.

Share

Godt så…


2010
03.09

Jamen det er så her jeg skal slå mine internetfolder. Nu må vi så se hvad det kan føre til. Så har man på den anden side heller ikke lovet for meget, eller, det ved jeg ikke … er der tændt?

Share