Archive for februar, 2011

Fra håb til tro til viden – foråret findes, og det kommer!


2011
02.06

Hermed det uigendrivelige (det er jo et fotografi!) bevis på at foråret er på vej og at alt i haven nu er på nedtællingsur ligesom en rakeaffyring. Jeg havde den første rigtige havedag i år og storen og jeg fik nedlagt kronen på et af de dårlige frugtræer som vi har besluttet skal lade livet nu. De har fået to hele vækstsæsoner til at vise hvad de dur til og konklusionen er altså at de ikke dur til meget. Fuglene gider ikke engang bygge reder i dem – men det er nok ligeså meget sauronskadernes skyld hvis ret skal være ret. Ihvertfald skal de væk nu. Håbet er at vi ved at rydde grundigt op (der står 4 æbletræer på dødslisten og eventuelt en røn og en vildæble og et par fuglekirsebær også) kan få lidt lys og luft til en del af haven som ingen kan lide at være i fordi der er mørkt og smattet så snart træerne har fået blade. Vi håber endda at kunne anlægge græsplæne i stedet for at have mos der ganske vidst er kønt men meget lidt slidstærkt.

Det er arbejde der skal gøres nu inden køkkenhaven begynder at kræve sit for når det først går løs der har jeg ikke tid til at gå og vælte træer. Det varer dog noget endnu inden man kan komme i jorden. En del af beddene ligger nok så nydeligt under en masse af rådne plantedele som har beskyttet jorden mod vejr og vind vinteren over og som, håber jeg, bare kan rives til side når vi skal til at så. Desværre ligger to af beddene under et mindre konstruktivt dække som det ses på billedet nedenfor. Jeg aner ikke hvordan jeg skal dræne det stykke. Hvis jeg går igang med et eller andet vil jeg komme til at skulle forholde mig til naboens sø også for den hænger sammen med vores og er næsten ligeså stor. Jeg har ikke noget imod at hjælpe naboen men det er meget vand der skal et eller andet sted hen.

Desværre står syre, rabarber, endivie og rød løvetand nu under vand og rådner langsomt efter på heroisk vis at have overlevet sneen – øv. Jeg er ikke tilfreds med tanken om at skulle igennem endnu en sommer med kun køberabarber. Dræning må der altså til men foreløig har jeg ikke kunnet finde en metode der virker realistisk i forhold til omfang og ikke mindst pris. En del metoder starter med at “man tager en gravko, en elektrisk pumpe og en kloak” alle tre ting som vi ikke rigtig har. En gravko kan man leje men el og kloak er ikke sådan lige at skaffe. Jeg har overvejet at lave et kompostanlæg i den ende af have som ganske vidst er tættest på stien (det er i “forhaven”) men samtidig er det tæt på køkkenhaven og længst væk fra huset. Om sommeren føles turen med trillebøren gennem hele haven og halvvejs gennem et krat for at komme til komposten på dens nuværende placering, temmelig bøvlet. Den nye placering vil dog kræve enten at jeg finder en måde at dræne på eller at jeg bygger anlægget på pæle som en thailandsk flodlandsby…. der er der selvfølgelig et vist perspektiv i men jeg er bange for at det ikke er ret praktisk.

Share