Archive for maj, 2011

Eksamen i haven


2011
05.22

For 14 dage siden skete det for os som alle kolonihaveejere frygter allermest – på sin halvårlige inspektionsrunde fandt bestyrelsen at vores have ikke levede op til standarden og vi fik derfor et meget venligt brev hvor der var krydset af i feltet “fjerne ukrudt i hele haven”. Andre muligheder er at “fjerne byggematerialer” og “fjerne ukrudt langs hækken” men vi fik den helt grimme om hele haven. Det ville være rart at kunne hænge bestyrelsen ud som en flok fascister med ondt i sinde men hvis ret skal være ret så var der virkeligt meget ukrudt i haven og samtidig så ved man jo at det er en del af kolonihavelivet at der er standarder for havens vedligehold. Vi ejer jo ikke haven og kan ikke som ejere opføre os som det passer os. Altså har vi knoklet som vilde dyr for at få Pomonas forårsvildskab under (lidt) kontrol. Man kan under ingen omstændigheder påstå at haven nu fremstår ryddelig og ukrudstfri men pyntet har det ihvertfald. Jeg har, ved hjælp af spade, kost og bordkniv genfundet og genvundet den næsten tabte sti gennem haven som efeu og græs ellers havde overtaget på nær noget det mest lignede en dyreveksel. Kreativ men ikke særlig følsom brug af plæneklipperen har befriet frugtbuskene for urskoven af margueritter og langt græs og Ægyptologen har fjernet skvalderkål, skvalderkål, skvalderkål når han da ikke har knoklet med at gøre jorden i køkkenhaven klar til forårssåning eller slæbt jord i sække til at fylde i højbedene. Lilleingeniøren tog tre runder med den døde bambus som nu kun er en skygge af sit trælse tidligere selv. Samtidig har et musvitpar knoklet i dobbelttempo for at fodre hvad der lyder som en ordentlig redefuld unger i den blå kasse. En enkelt gang måtte Jens verfe besøgskatten ned fra kassen, hvad jeg synes kan gøres med forholdsvis god samvittighed når man tænker på hvor meget pålæg vi fodrer katten med – det er ikke musvitunger der står mellem den og sultedøden.

  Jeg tror ikke at Pomona har været så fin før, ikke mens vi har haft ansvaret for den ihvertfald. Der er ganske vist stadig det meste af en fjerdel af haven som er dækket af kvas/skvalderkål/død bambus/osv men jeg håber at bestyrelsen kan se at der er tale om “a work in progress” og ser med milde øjne på det. Ud over den absolut tiltrængte men ikke helt frivillige oprydning har vi da også nået at få køkkenhaven startet i rimelig fin stil. Foreløbig ser der således ud:

Køkkenhaven 2011

Bed 1Jordskokker – flerårige, heriblandt nogen med røde blomster VinHindbær

Bl bærbuske, solbær, rød ribs, hvid ribs, stikkelsbær

Bed 2RK 1 Gulerødder “Jaune de Daube” + noget der er kommet af sig selv men som jeg tror er rød mælde sået sidste år

RK2 Løg, blanding af røde, gule og salatløg

RK 3 Gulerødder “Nantaise 2” + “Cosmic Purple”

RK 4 Løg, blanding

RK 5 Gulerødder “Atomic Red” + “Nantaise 2”

Bed 8RK 1 Jordbær

RK 2 Jordbær

Bed 3RK 1 Bredbladet persille + fennikel

RK 2 Hestebønner, egen avl, heriblandt rødblomstrede

RK 3 Hestebønner ds

RK 4 Fennikel og Romainesalat skriftevis

Bed 9RK 1 Persille

RK 2 Hvidløg

RK 3 Dild

RK 4 Rottehaleradise + blanding af Salatquinoa og rød mæld

RK 5 Aspargessalat

Bed 4RK 1 Bladbede bl. Orange, hvid og rød

RK 2 Høj sukkerært

RK 3 plads til høj sukkerært der skal sås lidt senere

RK 4

Bed 10RK 1 plads til squash

RK 2 Hestebønner ds

RK 4 Kartoffel “Rosara”

RK 5 Kartoffel “Agata”

Bed 5 Plads til bønner “Engen”Havesyre, Kvan, Løvstikke, Hindbær, Ribs
Bed 6 Plads til bl.a. agurk  
Bed 7RK 1 Kartoffel “Blå Congo”

RK 2 Kartoffel “Solist”

 

Højbede

1

Rød Løvetand, Cikorie, Endivie,

Plads til tomat

Citrontimian, Basilikum, Rosmarin

2

Timian, Oregano, Mynte

Plads til tomat

Tidlige jordbær

3

Koldbænk m løse planter, forskellige squash, solsikker, lathyrus, forskellige tomater

Squash “Striato d’Italia”, agurk “Lemon”, salatquinoa, æblemynte

“Murerbaljedrivhuset”

Forkultur af: Drueagurk, blandede squash og græskar til bed 10, gule og lilla stangbønner

Nu venter vi, lettere hændervridende på bestyrelsens genbesøg i morgen og håber at vi slipper gennem nåleøjet denne gang.

Share

Undskyld deres majestæt


2011
05.01

Denne haveweekend fik en noget pinagtig opstart da det i torsdags viste sig at der var en hvepsedronning der var begyndt at bygge bo, ikke under udhænget eller omme i bagskuret som sidste år, men i selve døråbningen til redskabskuret. Jeg overvejede et kort øjeblik om vi mon kunne evakuere alle haveredskaberne og lade naturen gå sin gang, jeg kan jo til fulde sætte mig ind en moders behov for at sikre sine små et godt og sikkert sted at vokse op, men i sidste ende tror jeg at det ville blive ensbetydende med at overlade hele huset til hvepsene her i sommer og det går trods alt ikke. Heldigvis trådte Ægyptologen håndfast til og fik moset majestæten der stadig var alene på skansen mens storebarnet fik sikret sig de fine fine bo i et syltejsglas. Hvil i fred – og jeg håber at hvepsenes kolleger stadig vil tage sig af utøjsbekæmpelsen i haven – de højere klasser bekymrer sig jo normalt ikke så meget om solidaritet…

Jeg tror fuldt og fast på at løjtnantshjerterne er kommet op af jorden og gået i blomst på en uge. Jeg er stensikker på at de ikke var der i sidste uge for jeg kunne godt huske hvor jeg satte den og jeg kiggede efter den. Det var en meget dejlig overraskelse at se den står der så perfekt og lyserød og hjerteformet så man skulle tro at den var lavet efter en lille piges (på for eksempel 7 år) fantasi. Jeg opfatter ellers ikke mig selv som ret piget men løjtnantshjerter kan jeg bare ikke stå for. Vi har fejret det umådeligt lune forårsvejr med at overnatte i haven for første gang i denne weekend og som altid føles det som at have været langt væk fra alting – på trods af at der er mindre end tre kilometer hjem til Ringvejen. Det er en god ting ved at overnatte at det giver lidt mere arbejdstid når vi nu er dernede. Selvom ungerne og jeg startede dagen med en maratontur i både byggemarked og ned af Algade så lykkedes det endelig at få etableret de pallerammehøjbede jeg har drømt om siden en gang sidste efterår. To af dem står nu med jord i, det ene med de sidste af de meget tidlige jordbærplanter som jeg reddede fra det overgroede jordbærstykke sidste år – de var i haven da vi overtog den og jeg aner ikke hvad sort det er men de er tidlige, gode og endda remonterende. Kort sagt rigtig meget værd at gemme på og nu står de og blomstrer i højbedet på den varmeste plads i haven. Det andet højbed har jeg monteret en færdigkøbt plastickoldbænk på. Det lyder ikke rart og den er heller ikke ret pæn men forhåbentlig kan den blive springbrædtet fra vindueskarm til have som jeg manglede så frygteligt sidste år. Det satser jeg så meget på at jeg allerede har plantet en heirloomagurk (lemon) som er meget meget fin og endda giver og smager godt og en tidlig squash. Lidt salatquinoa og rød løvetand har også fået blivende plads mens et par “white custard” vintersquash og en enkelt mandelgræskar bare står til afhærdning. Jeg håber at de bliver til livskraftige planter der hurtigt kan udnytte pladsen i kartoffelbedet efterhånden som vi tager de tidlige kartofler. Uden for koldbænken står der nu æblemynte og lavendel for jeg vil gerne have insekterne op til solpladsen også og de søde insekter elsker krydderurter.  Det er næsten heldigvis at kartoflerne slet ikke er kommet op endnu for der er stadig nattefrost og lovet mere i næste uge og det kan kartoffeltoppe ikke lide. Det gør ikke så meget at løgene er begyndt at komme op, de kan tåle mosten. Lidt most ville i øvrigt være dejligt i det hele taget for jorden er knastør. I de bede hvor jeg har sået ligger den hårdbearbejdede jord som et fint pulver og man skal flere centimeter ned før der er fugt… Der er heldigvis altid noget at bekymre sig om i en have. Om ikke andet kan jeg altid spekulere over hvad vi skal stille op med denneher:

Share