Sommer (advanced level)

2010
06.27

Jeg nyder det faktum at skoleåret er slut i fulde drag. At det falder sammen med et markant omslag i vejret fra efterår vol 2, 3, 4 og 5 til sol og varme med mere i vente – ja det gør naturligvis udsigten til et par ugers fuldtidshaveliv endnu bedre. Der er dog et stænk artemisisa i bægeret, jeg synes at det har været et vanskeligt forår/forsommer – kulden har gjort det svært at komme ordentligt i gang, det forspirede har måttet vente alt for længe i vindueskarmen og er blevet fesent og sart og der er mange af mine frø der slet ikke har spiret. Faktisk har jeg været ramt af så dårligt spireheld både inde og ude at jeg må overveje grundigt om det skyldes vrede ormeånder eller om jeg kan finde en mere indlysende årsag… Eventuelt vejret. Der er store huller i rækkerne med bønner og ærter og kartoflerne er allerede ved at rådne ned. Det er dog en mindre katastrofe end jeg troede for de har faktisk nået at sætte nogen pæne kartofler som vi har nydt de sidste par dage, dog er smagen af solist ikke helt optimal, jeg må eksperimenter videre med sorter til næste år. Køkkenhaven har fået sin egen redningsplan baseret på at efterså i potter og forhåbentlig fylde nogen af rækkerne ud på den måde. Ellers kan man jo altid håbe på at squash og græskar gider brede sig ud over det hele og dække alle fejlgreb.

 Nu er alt jo altså ikke ynk, der har også været positive overraskelser i løbet af foråret. For eksempel viser det sig at vi har en overflod af nelliker som kvitterer for ikke at være blevet luget væk sidste år ved at blomstre fantastisk i alle nuancer fra hvidt til sortrød og med mange kombinationer af farver og mønstre. De står meget højt på min “kan godt lide” liste. Skorzonerødderne er 1½ meter høje og blomstrer med store gule blomster der dufter af vanille, samtlige jordskokker er godt over en meter høje og hestebønnerne blomstrer – i hvidt, lyserrødt og rødt hvilket bare er lidt mere læx end “kun” at have hvidblomstrende hestebønner. Det er vel en af de måder man lige demonstrerer at denne have ikke er helt almindelig.

En anden og helt særlig kilde til glæde er kaprifolien som jeg godt vidste vi havde men som jeg dels troede at have skamklippet sidste år fordi den groede ind i en liguster/vildæble/fuglekirsebærjungle som jeg fældede  (lidt af) dels ikke så mere end et par blomster af sidste år fordi alle knopperne blev til bananer i en leg der indebar at samme bananer skulle plukkes og røres rundt i en plasticgryde med muddervand. Jeg er øm over kaprifolien fordi den er en af deder planter som bare er indbegrebet af sommerferie og turen ned til vandet ved farmor og farfars hus. Anyway – i år blomstrer den skamferede kaprifolium overdådigt – måske fordi den får mere lys, måske fordi den kan lide at blive skåret ned? Jeg ved det ikke men smuk er den:

Share

Tags: , , , ,

6 Responses to “Sommer (advanced level)”

 1. Moster siger:

  Din kaprifolium er virkelig meget flot, men du ved selvfølgelig godt at den er giftig, ikke?
  Jeres have ser i det hele taget dejlig ud, vi må se at finde en dag og besøge jer.

 2. mor siger:

  Du milde, et blomsterparadis – det ærgrer mig noget, at jeg ikke lige smuttede med ind for at hente ungerne. Kaprifolien er jeg også vild med – kan du ikke huske, at den også var i Vile, når man skulle ned til stranden. Nogle gange kunne man blive helt svimmel af at gå igennem den.
  Husk forresten solcreme!

 3. Pomona siger:

  I skal være meget velkomne – det er altid dejligt med en undskyldning for at få gasbageformen i sving. Jeg har endnu ikke prøvet at bage kanelkrans i den men jeg er ret sikker på at man godt kan…

 4. Pomona siger:

  Solcreme er for børn og tøsedrenge – jeg satser på at komme til at ligne en gammel lædertaske i løbet af de næste par år (det skal nok lykkes). Duften er af kaprifolium er helt berusende (selvom jeg HADER den der sang!!!). Desværre dufter denneher ikke så stærkt, det er nok en slags have-udgave, blomsterne er meget større end dem i Vile og i Kerteminde.

 5. mor siger:

  Hvad er det nu lige for er sang, du snakker om?

 6. Moster siger:

  Sommer, sommer og sol…………..og duft af kaprifol
  Og jeg føler det samme for den sang

Your Reply