Brunt jorddække

2010
10.02

 - Udtrykket “brunt jorddække” kan godt give nogen specielle billeder på den indre skærm men det dækker over noget helt uskyldigt: Nemlig det at lægge visne plantedele oven på den nøgne jord for at beskytte den mod vind og vejr og holde ukrudtet nede. Jeg håber at jeg ved på snild vis at fordele diverse haveaffald over beddene i køkkenhaven efterhånden som de bliver tømt for afgrøder, kan forbedre næringsindholdet ved at kompostere direkte på jorden, undgå alt for meget ukrudt og himdre at jorden klasker sammen i løbet af vinteren. Tanken om hvad jeg skal gøre med alt det ulækre der er tilbage til foråret skubber jeg foran mig. Havrådne plantedele kan man vel altid finde et sted til… Den bekymring opvejes lidt af at der ikke vil være nogen stakkels indefrosne kompostorme at føle skyld overfor når vinteren er ovre. På denne måde kan ormene selv tage hånd om deres skæbne og krybe længere ned i den lune jord hvis de fryser.  

Ganske som forudset er der masser af æbler, også i år. Desværre er der ikke een eneste lille pigeon der er har formået at blive hængende længe nok til at blive ordentlig moden og desværre er der ikke mange af æblerne der er fejlfrie nok til at gemme – sidste år havde vi æbler langt hen på vinteren men i år bliver det noget med at nyde æblerne mens de i her. De næste uger skal der altså laves most og æblegrød med kanel og med vanille og med kardemomme og med ingefær og med uden noget andet end æbler og æblesmør og æblekage og æblemuffins (tæller det som noget andet end kage?). Jeg har vist også præsteret at lave æblepizza en gang (tænk: kartoffelpizza bare med æbler) og gryderetter med æbler og råkost med æbler – pastinak, æbler og ristet kokos er totalt yndlingsråkost, for slet ikke at nævne æbler i både og æbler bare som æbler med og uden skræl. Det bliver aldrig kedeligt for de skifter smag efterhånden som de eftermodner og når vi har ædt alle vores egne æbler så køber vi bare nogen andre. Jeg er helt vild med Rubens der er en krydsning mellem Elstar og Gala der ellers er noget fesne men afkommet Rubens har en helt anden nuanceret smag. Hmm det kan være at naboens nye motorsav skal have lov til at muntre sig med et par af de helt udslidte æbletræer så der kan blive plads til lidt nyt. Jeg drømmer jo også om at få et kvædetræ, et nyt blommetræ (Jubilæum) og ind i mellem melder der sig også nogen tanker om hasselnødder, det vil egernet nok også synes om.

Share

Tags: , ,

Your Reply