Soulfood

2011
01.22

For tiden synes jeg at det kan være rigtig svært at holde varmen både i rent fysisk og i mere overført forstand. Der er så umådeligt længe til forår og sommer – og til sommerferien ikke mindst. Der er mange dage hvor det nærmest ikke bliver lyst og selvom der er småbitte tegn på at året er vendt, duerne er begyndt at finde hinanden i par og dagene er helt sikkert blevet længere, ja så kan jeg hurtigt komme til at føle mig lidt tyndslidt og hullet. Derfor må der soulfood til, den slags mad der både varmer kroppen og ånden (men som for guds skyld ikke feder!) og jeg har fundet ud af at de fleste mennesker har nogen bestemte retter og råvarer der virker sådan for dem. Ægyptologens bedste bud er harira som er en stærk marokansk suppe med kikærter og en masse godt tilbehør, for mig ligger retten på billedet højt på listen. I fald andre skulle føle sig tyndslidte eller decideret hullede her i januarkulden er de velkomne til at prøve kuren:

Man tager alt hvad køleskabet rummer af hårde grøntsager, jeg havde persillerødder, gulerødder, knoldselleri, rødløg og hvidløg. Skærer det ud i mundrette stykker og lægger dem i stegesoen sammen med nogen krydderier. Hvis man ikke har en stegeso kan man bruge en gryde der kan gå i ovnen eller et ildfast fad med folie over. Jeg havde (halv-)frisk timian, hel peber og laurbærblade og naturligvis salt. Så skal der væske i, øl er godt. I mit køleskab var der nogen kedelige øl som vi ikke har gidet drikke, de røg i stegesoen. Til sidst gravede jeg en lille rede i midten og lagde godt et kilo økologisk svineskank ned i den (reden i stegesoen, that is). Så skal der låg på og det hele skal passe sig selv i ovnen i lige så mange timer som man synes. Denneher endte med at få en seks-syv timer ved 130-50 grader. Man kan spise ris, kogt korn, kartofler eller bare brød til. Det smager dejligt og får det hele til at virke lidt mere overskueligt, ihvertfald et stykke tid.

Share

Tags: , ,

One Response to “Soulfood”

  1. mor siger:

    Hold fast, det lyder godt

Your Reply