Pres og kartofler

2011
07.05

Heldigvis lykkedes det i anden ombæring at få godkent havens standard om end det vist ikke helt var med bestyrelsesformandens gode vilje, alligevel mangler vi ikke pt noget at lave. En nært forestående flytning sammen med det faktum at tvillingerne nu fylder rigtig godt i maven gør det… en smule udfordrenden at passe vores kære have. Ægyptologen har egenhændigt og i lånt trillebør (vores egen var naturligvis per refleks flad, hvorfor er trillebøre altid flade?) kørt hele møgbunken i containeren til sidste skraldedag mens jeg muntrede mig med at blowtorche ukrudtet foran hækken – sådan en gasbrænder har et dejligt langt skaft der gør at man ikke behøver at bøje sig ned og netop den øvelse bliver mere og mere kompliceret i takt med at min krops (indrømmet, noget udvidede) rumfang optages af et par heldigvis foreløbigt godt voksende tvillinger. Alligevel er dette år langt mere lovende end sidste år. Vejret har været mere gunstigt så alting trives – med hvidløgene som en overraskende undtagelse, de lader til mere eller mindre at have opgivet ævret. På den anden side har de nys tilkomne rottehaleradiser vist sig at være frodige over al forventning og de smager ovenikøbet godt. Nøjagtigt samme smag som rodradisser men ikke så overdrevent stærke som mine ikke-vandede radisser plejer at blive og med et langt større udbytte pr plante hvilket jeg synes er snildt. Jordbærrene har også givet over al forventning selvom at jeg nok må erkende at det aldrig bliver helt nok – jeg kan simpelthen ikke forestille mig at have jordbær nok, men mange er dejligt. Tomatplanterne står med de første bittesmå grønne tomater og krydderurterne har næsten fyldt deres højbed. Den friske oregano er helt klart årets hit, den smager skønt til det meste og er så milevidt fra den tørrede at man næsten ikke kan tro at det er den samme plante. Ligenu er det eneste virkelige problem (altså ud over det der med at undgå at det hele bare vokser til i ukrudt) at jeg ikke har fået sået agurker – eller det vil sige jeg har forkultiveret et par planter og også plantet dem ud men sidste år havde jeg mange flere. Den første række kartofler er taget op, Solist som godt nok smager dejligt men toppene var allerede helt færdige og udbyttet er ret lavt, så nu har jeg en hel række dyb, løs jord som skal have noget at lave. Det varer ikke længe før de Blå Congo også er færdige så jeg må prøve at finde på noget. Man kan godt så ræddiker og deslige nu men vi gider ikke rigtig spise dem så det virker lidt fjollet…

I øvrigt gik en del af Solisterne til en totalt yndlingsret som også er meget nem – det eneste der kræves ud over en grydefuld nyopgravede kartofler er en grønthandler. Man koger kartoflerne til de er knap færdige og har inden da sørget for at være hos grønthandleren og købe et glas Pataks “Korma” som er en ret mild krydret indisk sauce. Man dræner kartoflerne og blander dem i gryden med en generøs portion kormasovs. Det smager fantastisk og kartoflerne komme ligså meget til deres ret som de gør i mange af de klassiske nye-kartofler-retter som kold kartoffelsalat og kartoffelmadder på rugbrød med mayo og purløg. Hvis det skal være rigtig fint kan man skære kartoflerne ud i mundrette bidder og drysse med krydderurter. Dild er allerbedst men de virker allesammen.

Man kan da også spise salat til – feks hjemmedyrket romainesalat…

Share

Tags: , ,

2 Responses to “Pres og kartofler”

  1. Munch siger:

    Kan I ikke lide Hansa-kartofler?

    Dem kan jeg bedst li’.

  2. Pomona siger:

    Orv dem har jeg faktisk ikke prøvet at dyrke – det må jeg gøre til næste år, er de tidlige?

Your Reply