Basisbrød

2011
01.02

Jeg har faktisk ikke et billede af helt almindeligt brød-brød, man fotograferer jo heller ikke en gryde med kogte kartofler eller spaghetti (måske medmindre man har lavet pastaen selv men der er jeg ikke endnu) men “opskriften” har vist sig at blive ved at du – også fordi den kan varieres i det uendelige. Minimumingredienserne er følgende:

  • Godt ½ liter væske (lunkent vand eller juice eller noget andet)
  • Et ordentligt bløp surmælksprodukt (jeg bruger mager græsk youghurt men alt muligt andet syrnet kan bruges)
  • En god håndfuld salt
  • 2 spsk honning (alt hvad der kan hænge på skeen et par gange)
  • et lille nol gær (som en stor ært)
  • Mel, det vil sige godt økologisk med med kim, man kan for eksempel bruge sigtet speltmel fra Aurion – så behøver man kun at have en pose mel stående.

Gæren røres ud i vandet sammen med alt det andet og man ælter mel i til det har en passende konsistens, dvs tykkere end grød men ikke nødvendigvis sådan at det kan holde faconen på egen hånd. Det er rigtig fedt at have en røremaskine for det bliver bedre jo længere man ælter. Smag på dejen og juster det søde og salte – det må gerne smage temmeligt salt. Dejen hæver mindst 12 timer i køleren (men gerne dobbelt så lang tid). Væltes ud på en bageplade eller formes kunstfærdigt alt efter hvor tyk dejen er og hvad man gider. Hvis man skal lave boller af tynd dej er det smart at sætte bollerne helt tæt ligesom hveder, de kan fint brækkes fra hinanden når de er bagt. Man kan også lade dejen hæve i en form i køleskabet og så bare tage den ud efter de 12-24 timer. Ihvertfald skal dejen nu hæve ved stuetemperatur i 3-8 timer men hold øje med at den ikke begynder at falde sammen igen for så bliver brødet rigtig fladt når det kommer i ovnen. Til sidst bager man ved 200 grader indtil det er færdigt dvs pænt brunt og lyder hult når man dunker på det.

Denneher grundopskrift kan ubygges og varieres i det uendelige ved at bruge andre slags mel (her skal man bare huske at hvis man kun bruger meget groft mel hæver brødet ikke ret meget og skal nok bages længere ved lavere temperatur ligesom rugbrød). Man skal også huske at det kun er hvedemel der kan hæve men emmer, spelt, durum og ure er alle hvedesorter så der er nok at vælge imellem. Rester af ris, grød, grøntsagsmos, bulgur og lignende dur altsammen fint som fyld i brød. Det samme gælder snasket der er tilbage efter at man har juicet noget (men fjern lige de værste kernehuse), syltetøj man ikke gider æde og fløde og mælk der er blevet sur (hvis den ikke lugter grimmere end ost eller har pels). Selvfølgelig er havregryn og solsikkekerner gode – endnu bedre hvis man rister dem først. Man kan også krydre med kommen, kanel, kardemomme eller fenikkelfrø og purerede løg er også forbavsende lækre som smagsgiver i brød.

Egentlig kan man bage godt  brød af det meste hvis bare man ælter, salter og hæver ordentligt. (Og mine børn er fuldstændig syge med toastbrød og bagerfranskbrød med birkes og pølsebrød hvilket jeg vælger at tage som tegn på at de til dagligt er godt forsynede med ordentligt brød…)

Share

Your Reply