Kvansirup

2011
05.22

Kvanen er lårhøj og jeg har endelig vovet at høste af den. Den er toåarig så det skal jo ligesom være i år hvis det skal være. Jeg har været meget nysgerrig over smagen og har forsigtigt nippet lidt af bladene flere gange men jeg synes ikke at der har været nogen særlig smag i dem. Måske en lidt skvalderkålsagtig grøn smag men ikke meget. Nu skulle det være og igår trak jeg en hel stok med lilla bladskede og det hele. Planen var at lave sirup smagssat med kvan efter en opskrift i maj-juninummeret af Praktisk Økologi. Ifølge opskriften skulle der blot blade i den varme sirup men min erfaring er at opskrifter altid underdriver mængden af krydderurter og krydderier. Min sirup blev lavet på både stængel og blade som jeg snittede rimeligt fint. Ellers fulgte jeg opskriften (ganget med 5)

200 g sukker 

2 dl vand

skal af 1/4 citron

2 spsk friske kvanblade

Varm vand og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet. Tilsæt revet citronskal og lad koge i 5 minutter. Tag siruppen af varmen og tilsæt kvanen. Lad det trække til siruppen har stuetemperatur, si og opbevar i køleskab. Jeg lod siruppen trække med kvanen til dagen efter og tilsatte atamon som til saft. Jeg skulle bruge noget af siruppen som gave og jeg synes at det er så kikset at give gaver der pludselig mugner. Smagen er fantastisk og meget svær at beskrive, det er simpelthen en ny smag for mig og den minder ikke rigtig om noget jeg kan beskrive. Det er lidt ligesom med hyldeblomst som også er en fin og meget karakteristisk smag som ikke rigtig minder om noget andet. Der er altså ikke andet at gøre hvis man vil vide hvordan kvan smager, end at at komme på besøg hos mig eller lave sin egen kvansirup… eller kandiseret kvan.. eller kvanssnaps

Share

One Response to “Kvansirup”

  1. mor siger:

    Det lyder da koloenormt spændende. Hvornår skal jeg smage det?

Your Reply