Hysterisk hyldeblomsthyldest

2011
07.05

Hyldeblomstsæsonen er næsten overstået for i år men der kan stadig findes enkelte buske i blomst hvis man leder i skyggefulde skovbryn eller på den mørke side af bygninger og hegn. De fleste har vist en opskrift på hyldeblomstdrik men der er et par andre småting man også kan lave af hyldeblomster og som det også er værd at bruge tid på (synes jeg):

Marmelade af snasket der er tilbage efter hyldeblomstdrik:

Vej blandingen af hyldeblomster, trips og citron – hak den i foodprocessoren til en passende, ikke for ensartet konsistens. Tilsæt ligeså meget sukker som der er snask og kog det indtil det ligner marmelade (stykkerne af citronskal bliver klare). Tilsæt evt atamon efter mængde – her er det snildt at have en gryde med literstreger, og hæld på glas. Voila! Dobbelt udbytte af næsten det samme arbejde.

Hyldehonning: Man tager noget honning og smelter det i en gryde. Når honningen er smeltet, slukker man blusset og tilsætter ligeså mange hyldeblomster man gider at klippe af skærmene helt tæt på blomsterne – det ser ikke rigtig yndigt ud hvis man får de store grene med og det er nok heller ikke så lækkert at få i teen. Hyldehonningens store forte er nemlig i te om vinteren, efter min erfaring er det meget mere effektivt end almindelig ydmyg honning mod alle de ting som børn lidt fejler om vinteren. Det gælder både snot, ondt i halsen og almindelig ynkelighed. Tricket er altså at lade honning trække mindst i nogen måneder og gerne et halvt års tid før man begynder at bruge af den. Holdbarheden er meget lang også efter at glasset er åbnet.

Share

Your Reply